Υψηλά ντεσιμπέλ: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και εμείς τους αγνοούμε!
Υψηλά ντεσιμπέλ. Κάτι που φαινομενικά δείχνει να είναι αθώο και σύνηθες ενώ εγκυμονεί μια πληθώρα κινδύνων για τα αυτιά και την ακοή. Η τελευταία, έχει συγκεκριμένα όρια κινδύνου τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε. Συγκεκριμένα, οι ήχοι που ξεπερνούν τα 85 ντεσιμπέλ δοκιμάζουν σε οριακό βαθμό τις αντοχές της. Στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες, εντάσσονται οι μουσικοί, όσοι εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα καθώς επίσης και όσοι απολαμβάνουν την ένταση στη διαπασών.
Τι ακριβώς είναι τα ντεσιμπέλ και πόσα μπορούμε να… αντέξουμε;
Τα ντεσιμπέλ είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου. Τα αυτιά μας, όσο κι αν νομίζουμε ότι τα έχουμε προπονήσει σε υψηλότερες εντάσεις, ουσιαστικά δεν τις συνηθίζουν ποτέ. Όταν ένας ήχος ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ κάνει κακό στην ακοή μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μια φυσιολογική ομιλία κυμαίνεται στα 50 ντεσιμπέλ και ο θόρυβος του τραίνου στα 70. Αν εκθέτουμε τα αυτιά μας σε ήχους άνω των 91 ντεσιμπέλ για περισσότερο από 2 ώρες, τότε πλήττουμε σημαντικά την ακουστική λειτουργία. Όμως ακόμα και ήχοι που δεν ξεπερνούν τα 80 ντεσιμπέλ, αν είναι αδιάκοποι και πολύωροι, πάλι μπορούν να μας βλάψουν. Γιατί; Διότι τα ακουστικά νεύρα δεν χαλαρώνουν ποτέ και καταγράφουν τα πάντα επί μονίμου βάσεως! Το πόση φθορά τελικά προκαλούν οι διαρκείς και έντονοι ήχοι στα αυτιά μας, ποικίλλει με βάση μια πληθώρα παραμέτρων. Κάποιες εξ αυτών, είναι η ηλικία, η φυσική κατάσταση, ο χαρακτήρας και οι συνθήκες περιβάλλοντος. Πάντως οι παρατεταμένοι ήχοι πολλών ντεσιμπέλ είναι οι πιο επικίνδυνοι!
Πώς τα υψηλά ντεσιμπέλ ενεργοποιούν την επιλεκτική ακοή
Οι ήχοι πολλών ντεσιμπέλ είναι ανεπιθύμητοι και όταν το αυτί καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να τους αποφύγει, παίρνει δραστικά μέτρα. Μπλοκάρει τη λειτουργία του οργάνου του Κόρτι το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάλυση των συχνοτήτων. Έτσι, προκειμένου να προστατέψει τα ακουστικά νεύρα, περιορίζει την ακουστική αντίληψη, την αποκωδικοποίηση και τη μνήμη. Αυτή η ‘επιλεκτική ακοή’, μπορούμε να πούμε ότι είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της ακουστικής λειτουργίας απέναντι στα υψηλά ντεσιμπέλ.
Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα υψηλά ντεσιμπέλ
Όταν αυτή η κατάσταση γίνει συνήθεια, τα αισθητήρια τριχοφόρα κύτταρα συνηθίζουν σε αυτό το offline mode. Η διαρκής ηχορύπανση δημιουργεί ένα βραχυκύκλωμα στις συχνότητες που είναι αντιληπτές από τα ακουστικά νεύρα. Το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε από τις υψηλές συχνότητες, αλλά σταδιακά περνάει και στις μεσαίες συχνότητες. Η ακουστική αντίληψη δεν σταματά να υποχωρεί αργά αλλά σταθερά. Λόγω αυτής της σταδιακής επιδείνωσης, ο πάσχων θα το καταλάβει μόνο όταν αυτή θα φτάσει τα 1500Hz. Το πρώτο βήμα προς τη βαρηκοΐα και σε επόμενο στάδιο την κώφωση, έχει ήδη γίνει. Τα υψηλά ντεσιμπέλ έκαναν τη ζημιά τους χωρίς καν να γίνει αντιληπτό.
Η ακοή και κατ’ επέκταση η επικοινωνία, είναι κάτι το υπερπολύτιμο για εμάς, τους δικούς μας ανθρώπους και την καθημερινότητά μας. Όλοι οφείλουμε και πρέπει να ελέγχουμε συχνά τα αυτιά και την ακοή μας και να μιλάμε άμεσα με κάποιον ειδικό αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Ειδικά αν η έκθεσή μας (ακούσια ή εκκούσια) σε υψηλά ντεσιμπέλ είναι συχνή. Επισκεφθείτε το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας «Ευήκοον» προκειμένου να μας εξηγήσετε τις ανησυχίες σας και εμείς να λύσουμε κάθε πιθανή απορία σας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και απευθυνθείτε στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας για κάθε σας προβληματισμό.
Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Υψηλά ντεσιμπέλ: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και εμείς τους αγνοούμε»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο blog μας.