Σύνδρομο μενιέρ: Συμπτώματα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Σύνδρομο μενιέρ: Συμπτώματα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Σύνδρομο μενιέρ (Meniere). Μια αρκετά σοβαρή ασθένεια στο εσωτερικό του αυτιού που προκαλεί εμβοές αυτιών, ίλιγγο, αίσθηση πίεσης και προσωρινή απώλεια ακοής. Μια συνηθισμένη κρίση περιλαμβάνει ακόμα προσωρινή κώφωση, αίσθημα πληρότητας στο ένα ή σε αμφότερα τα αυτιά, ναυτία, αστάθεια και εμετό. Οι κρίσεις που συνοδεύουν το σύνδρομο μενιέρ είναι διάρκειας από 2 έως 4 ώρες. Άλλοι ασθενείς υποφέρουν από τις κρίσεις πολύ συχνά, ενώ σε άλλους μεσολαβούν χρόνια, από τη μια κρίση στην άλλη. Στα διαστήματα που ο πάσχων δεν παθαίνει κρίσεις, μπορεί να είναι εντελώς υγιής ή να υποφέρει από εμβοές και αστάθεια.

Τι μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο μενιέρ

Το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αύξηση της πίεσης της ενδολέμφου (υγρό έσω ωτός). Μολονότι τα τελευταία χρόνια γίνονται εντατικές μελέτες ώστε να γίνει αντιληπτό το τι το προκαλεί, η αιτία παραμένει άγνωστη. Συχνά, οι μελετητές το έχουν αποδώσει σε λοίμωξη του έσω ωτός, αλλεργία ή κληρονομικότητα.

Γιατί είναι επικίνδυνο το σύνδρομο μενιέρ;

Η ανάμειξη της ενδολέμφου και περιλέμφου ενδεχομένως να  προκαλέσει μη αναστρέψιμη φθορά στα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός. Είναι μία διεργασία που συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων και μπορεί να προκαλέσει έως και μονόπλευρη απώλεια ακοής. Τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία είναι περισσότερο ευαίσθητα από τα τριχωτά κύτταρα της αίθουσας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προοδευτική χρόνια αστάθεια ενώ αποτελεί ικανοποιητική εξήγηση για τις περιοδικές κρίσεις καλοήθους παροξυσμικού ίλιγγου θέσεως.

Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) και τι ποσοστό του πληθυσμού απασχολεί;

Το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) ταλαιπωρεί το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο ασθενείς. Από αυτό το ποσοστό, το 66,6% των παθήσεων αφορά το ένα αυτί και το υπόλοιπο και τα δύο. Πρέπει να αναφέρουμε ακόμα ότι συνήθως, το πάσχον αυτί εμφανίζει σταδιακή κώφωση. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο μενιέρ είναι άνω των 40 ετών, ενώ η κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ίση.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο μενιέρ (Meniere)

Ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους αντιμετώπισης για το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) είναι οι φυσικοθεραπείες. Οι ασκήσεις αποκατάστασης του προθάλαμου περιορίζουν τα συμπτώματα του ιλίγγου και βοηθούν τον εγκέφαλο να καταλάβει τη διαφορά στην ισορροπία των αυτιών. Επιπλέον, τα βοηθήματα ακοής θα σας βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

Αντιμετωπίστε δραστικά το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) και τη βαρηκοΐα και αλλάξτε τη ζωή σας ριζικά!

Επισκεφθείτε το ταχύτερο δυνατόν το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, ώστε ένας από τους εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές μας να ακούσει την περίπτωσή σας και το πώς το σύνδρομο μενιέρ (Meniere) επηρεάζει τη ζωή σας.  Με τον τρόπο αυτό, θα καλύψει κάθε πιθανή απορία σας γύρω από τις διαθέσιμες επιλογές σας και από κοινού θα βρείτε μια λύση.  Μπορείτε ακόμα να μάθετε και αν είστε υποψήφιοι για επιδότηση από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μην καθυστερείτε άλλο! Καλέστε σήμερα κιόλας στο 2106894836 ή επικοινωνήστε με το info@evikoon.gr και επαναφέρετε την καθημερινότητά σας στην κανονικότητα!

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Σύνδρομο μενιέρ: Συμπτώματα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Αναζήτηση

Καταστήματα