Ωτοσκλήρυνση: Συμπτώματα & θεραπεία

Ωτοσκλήρυνση: Συμπτώματα & θεραπεία

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια κληρονομική πάθηση αρκετά συνηθισμένη στην Ελλάδα, που αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες της βαρηκοΐας.

Τι ακριβώς είναι η ωτοσκλήρυνση;

Πρόκειται για μια πάθηση της οστέινης κάψουλας του αυτιού που προσβάλλει το μέσο ή και το εσωτερικό αυτί. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αντικατάσταση του αναβολέα από παθολογικό οστό που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κίνησης και την αγκύλωση του. Σε περιπτώσεις τελικού σταδίου ωτοσκλήρυνσης, η διαταραχή αυτή διεισδύει βαθύτερα στον κοχλία και το αυτί, προκαλώντας την κοχλιακή ωτοσκλήρυνση. Η ωτοσκλήρυνση στις περισσότερες περιπτώσεις πλήττει αμφότερα τα αυτιά και γίνεται συνήθως αντιληπτή από τον πάσχοντα στην ηλικία μεταξύ 20 – 50 ετών. Οι γυναίκες παθαίνουν ωτοσκλήρυνση σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες, ενώ μια πιθανή εγκυμοσύνη φαίνεται ότι επηρεάζει την επιδείνωσή της. Τα ακριβή αίτια της νόσου, παραμένουν ασαφή ενώ δεν είναι ακόμα γνωστή κάποιου είδους πρόληψη. Επιπλέον, η κληρονομικότητα δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση της ωτοσκλήρυνσης. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 200 έχει ωτοσκλήρυνση και ασφαλώς δεν το γνωρίζει.

Ωτοσκλήρυνση: Ποια είναι τα συμπτώματα

Μια κλασική περίπτωση ασθενούς με ωτοσκλήρυνση περιλαμβάνει τη σταδιακή απώλεια της ακουστικής ικανότητας. Η απώλεια συνήθως αφορά και τα δύο αυτιά, ωστόσο είναι εντελώς ασύμμετρη. Συχνά, η εμφάνιση της πάθησης και στο δεύτερο αυτί μπορεί να γίνει ακόμα και πολλούς μήνες αργότερα. Οι περιπτώσεις πάντως που η ωτοσκλήρυνση έπληξε μόνο το ένα αυτί, αφορά μόνο το 15% των παθόντων. Λόγω της σταδιακής εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς δεν διαπιστώνουν την απώλεια ακοής μέχρι να το καταλάβει ο περίγυρός τους. Οι ίδιοι οι πάσχοντες, θα καταλάβουν ότι είναι βαρήκοοι όταν η απώλεια ξεπεράσει τα 30 – 35 ντεσιμπέλ. Αυτές είναι άλλωστε οι τιμές που προκαλούν σοβαρή δυσκολία στην επικοινωνία και την κατανόηση. Αρκετοί ασθενείς, κάνουν συχνά λόγο για έντονες εμβοές και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για ίλιγγο.

Ωτοσκλήρυνση: Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με την αναβολοεκτομή. Πρόκειται για μια επέμβαση με γενική αναισθησία, κατά τη διάρκεια της οποίας όλος ο αναβολέας αφαιρείται και αντικαθίσταται από ειδική τεχνητή πρόθεση.

Ωστόσο, η ωτοσκλήρυνση δεν είναι 100% ιάσιμη για μεγάλη μερίδα των ασθενών, ούτε ασφαλώς όλοι μπορούν να κάνουν χειρουργείο. Επομένως, σε περιπτώσεις που η  φυσική κατάσταση του ασθενούς δεν το επιτρέπει ή η βαρηκοΐα δεν θα έχει σημαντική βελτίωση, η θεραπεία αυτή δεν είναι πανάκεια. Στις περιπτώσεις αυτές, η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας.

Μην αναβάλλετε άλλο την επίσκεψη στον ειδικό

Αν θεωρείτε ότι πάσχετε από ωτοσκλήρυνση ή βαρηκοΐα, μην καθυστερείτε άλλο. Ελάτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», ώστε να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Αλλιώς, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας ό,τι είναι αυτό που σας απασχολεί. Μόνο έτσι θα είστε απολύτως βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε καίρια και δραστικά την κατάσταση και να επιστρέψετε στους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ωτοσκλήρυνση: Συμπτώματα & θεραπεία»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα