Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και η θεραπεία της

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και η θεραπεία της

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη πάθηση που κατά 90% αφορά περιπτώσεις με απώλεια ακοής στους ενηλίκους. Ασφαλώς, αποτελεί τον συχνότερο τύπο βαρηκοΐας. Όσοι πάσχουν από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, εμφανίζουν με το πέρας των χρόνων μια σταδιακή επιδείνωση στην ακοή τους. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, ίσως και να επηρεάσει όλες τις συχνότητες της ακοής του πάσχοντα. Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως είναι οι εμβοές (βουητό) ή ο ίλιγγος.

Τι ακριβώς είναι η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Είναι το αποτέλεσμα μιας βλάβης στο ακουστικό νεύρο ή το εσωτερικό αυτί, συνήθως λόγω καταστροφής των τριχοειδών κυττάρων του κοχλία. Η καταστροφή αυτή, προκαλείται κατά κύριο λόγο από την έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους ή λόγω γήρανσης.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Υπάρχει μια πληθώρα από αίτια που μπορεί να προκαλέσει τη νευροαισθηρήρια απώλεια ακοής. Βέβαια, αυτά ποικίλλουν ανάλογα και με την περίπτωση. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα, είναι τα εξής:

  • Η κληρονομική προδιάθεση. Έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 40 γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν εν δυνάμει βαρηκοΐα. Υπάρχουν υπολειπόμενες, κυρίαρχες ή μιτοχονδριακές γενετικές μεταλλάξεις.
  • Κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι. Σε αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει βλάβη είτε στο ίδιο το αυτί, είτε σε κεντρικές ακουστικές οδούς που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τα αυτιά στον εγκέφαλο.
  • Η γήρανση. Στην περίπτωση αυτή, την αποκαλούμε πρεσβυακουσία.
  • Η διαρκής έκθεση σε πολύ δυνατούς περιβαλλοντικούς θορύβους.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η βαρηκοΐα σε άτομα με διαβήτη είναι δυο φορές πιο συχνή, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν.
  • Οι ιογενείς λοιμώξεις του έσω αυτιού
  • Το ακουστικό νευρίνωμα. Είναι μια καλοήθης νεοπλασία κυττάρων Schwann που επηρεάζει το 8ο κρανιακό νεύρο.
  • Κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως επίσης και κάποιες βιομηχανικές χημικές ουσίες που είναι ωτοτοξικές και προκαλούν προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής. Κάποια φάρμακα (π.χ. διουρητικά, Viagra, ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη) ίσως οδηγούν σε προσωρινή και αναστρέψιμη μείωση της ακοής.
  • Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του κοχλία, χωρίς παρεμβαίνουν στα υπόλοιπα όργανα.
  • Η Ανεπάρκεια ιωδίου (υποθυρεοειδισμός). Τέτοιου είδους ελλείψεις επηρεάζουν συχνά την ανάπτυξη του έσω ωτός στο έμβρυο κατά την κύηση. Επιπλέον σε κάποιες περιοχές του κόσμου (συνήθως 0πολύ ορεινές), υπάρχει έλλειψη ιωδίου στο έδαφος, συνεπώς και στη διατροφή.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Η πιο συνηθισμένη και ενδεδειγμένη επιλογή για τον πάσχοντα, είναι η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Η λογική της μεθόδου αυτής, είναι ότι τα ακουστικά ενισχύουν τα ηχητικά κύματα που φτάνουν στο αυτί. Κάθε εφαρμογή είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη για κάθε περίπτωση ασθενούς, καλύπτοντας σχεδόν όλο το εύρος περιπτώσεων.

Στην Ευήκοον, πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε αξιόπιστες και υπεύθυνες λύσεις στους ανθρώπους με δυσκολίες ακοής. Παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαθέτοντας παράλληλα και τα κορυφαία ακουστικά βοηθήματα από τεχνολογικής σκοπιάς. Σε εμάς, θα βρείτε όλους τους τύπους ψηφιακών, μικροσκοπικών και αθέατων ακουστικών βαρηκοΐας, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη του ασθενούς.

Μεταβείτε λοιπόν το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, ώστε να σας καθοδηγήσει ένας από τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας. Επικοινωνώντας μαζί του, θα βρείτε από κοινού την ιδανικότερη λύση ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Επικοινωνήστε άμεσα με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και αφεθείτε στην εμπειρία και τη γνώση του πλήρως καταρτισμένου προσωπικού μας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και η θεραπεία της»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα