Ακουστικά μουσικής: Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ακοή σας
Ακουστικά μουσικής: Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ακοή σας
Μουσική μέσα από τα ακουστικά: Μια αγαπημένη συνήθεια που μολονότι μοιάζει αθώα, στην πραγματικότητα δεν είναι όπως δείχνει! Και ποιος δεν χρησιμοποιεί ακουστικά μουσικής; Καθημερινά συναντάμε πλήθος ανθρώπων στον δρόμο, τη δουλειά, τα ΜΜΕ ή το γυμναστήριο να τα φορούν ακούγοντας μουσική ή podcast. Κυρίως όμως η μουσική μας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της μέρας, προσθέτοντας μια εύθυμη νότα στην καθημερινότητα. Πόσο επιβλαβής όμως είναι εν τέλει αυτή η συνήθεια τόσων ατόμων; Πώς μπορεί να μας απειλεί;
Πώς η μουσική και ακουστικά μπορούν να γίνουν επιβλαβή
Εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα ακοής ή ακόμα και κώφωσης. Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους, ή ακόμα και δυνατή μουσική, προκαλεί σοβαρές βλάβες στο τύμπανο, οι οποίες δεν είναι άμεσα αντιληπτές. Όταν τα συμπτώματα κάποιας δυσλειτουργίας γίνουν εμφανή (π.χ. εμβοές ή βαρηκοΐα), συχνά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι ακόμα και μη αναστρέψιμη!
Πόσα ντεσιμπέλ μπορούμε να αντέξουμε;
Στις μέρες μας, οι μοντέρνες ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. τα κινητά τηλέφωνα) μπορούν να παράγουν ήχους πολλών ντεσιμπέλ. Αν και συχνά νομίζουμε ότι τα έχουμε… «εκπαιδεύσει», τα αυτιά μας, δεν συνηθίζουν ποτέ τις εντάσεις στη διαπασών. Αν ένας ήχος ξεπεράσει τα 85 dB, αυτόματα προκαλεί ζημιά στην ακοή μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά πως η κλασσική ομιλία αγγίζει τα 50 dB και ο θόρυβος του τραίνου φθάνει στα 70. Τα μοντέρνα ακουστικά μουσικής και κυριως αυτά που τοποθετουνται στον ακουστικο πορο (λεγομενες ψειρες) μπορούν να προσεγγίσουν αυτήν την ένταση με χαρακτηριστική ευκολία. Και ακόμα περισσότερο.
Εκθέτοντας τα αυτιά σε εντάσεις άνω των 90 dB σε καθημερινή βάση, πλήττουμε σημαντικά τη λειτουργία τους. Ακόμα όμως και η ένταση των 90 dB μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν είναι πολύωρη και αδιάκοπη. Πώς; Καθώς τα νεύρα των αυτιών ουσιαστικά δεν χαλαρώνουν ποτέ και καταγράφουν διαρκώς τα πάντα χωρίς παύση. Εν τέλει, το πόση φθορά μπορούν να προκαλέσουν οι δυνατοί ήχοι στην ακοή μας, ποικίλλει σημαντικά βάσει διαφόρων παραμέτρων. Μερικές από αυτές είναι η ηλικία, οι συνθήκες περιβάλλοντος, η ανθεκτικότητα και η κράση, η φυσική κατάσταση και η προσωπικότητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έκθεση σε διαρκείς ήχους υψηλών dB από ακουστικά μουσικής είναι ανάμεσα στις πιο επίφοβες περιπτώσεις.
Ακουστικά μουσικής: Μικρές συμβουλές για να προστατέψετε την ακοή σας
Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ακουστικά μουσικής. Δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές σχετικές με τη χρήση ακουστικών μουσικής, αν θέλετε να είστε όσο πιο ασφαλείς μπορείτε.
Έλεγχος έντασης: Αποφύγετε να αυξάνετε την ένταση σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα αυτιά σας. Διατηρήστε την ένταση σε επίπεδο όπου ακούτε τους γύρω σας και μπορείτε να συνομιλήσετε χωρίς να υψώνετε τη φωνή σας.
Μην το παρακάνετε ή κάντε παύσεις: Το ιδανικό είναι να ακούτε μουσική ή να βλέπετε ταινίες με έντονα ηχητικά εφέ, το πολύ για 2-3 ώρες. Αν πρέπει να ξεπεράσετε αυτό το διάστημα, κάντε μικρές παύσεις ώστε να ξεκουράσετε τα αυτιά σας.
Ακολουθήστε τους κανόνες χρήσης: Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν τα ακουστικά μουσικής σας, και μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ώρες ακρόασης.
Συχνές επισκέψεις στους ειδικούς: Η ακοή είναι ένα υπερπολύτιμο αγαθό για την ανθρώπινη επικοινωνία. Όλοι έχουμε το χρέος να ελέγχουμε συχνά τα αυτιά και την ακοή μας και να ενημερώνουμε άμεσα κάποιον ειδικό αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Ειδικά αν χρησιμοποιούμε ακουστικά μουσικής σε καθημερινή βάση και εκτίθεστε συχνά σε ήχους υψηλών ντεσιμπέλ.
Μεταβείτε στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας «Ευήκοον» για να μας εξηγήσετε τις ανησυχίες σας για τα ακουστικά μουσικής και να λύσουμε κάθε πιθανή απορία. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και απευθυνθείτε στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας για κάθε σας προβληματισμό.
Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ακουστικά μουσικής: Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ακοή σας»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/