Βουλωμένο αυτί και βουητό: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Βουλωμένο αυτί και βουητό: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Το βουλωμένο αυτί, συχνά, συνδέεται με βουητό ή με αίσθηση μειωμένης ακοής.  Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι παροδικά και δεν έχουν σοβαρή αιτία εμφάνισης, αλλά διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ενώ, οι τρόποι αντιμετώπισής τους είναι συνήθως απλοί.

Οι αιτίες εμφάνισης του βουλωμένου αυτιού & βουητού

Το βουλωμένο αυτί μπορεί να είναι αποτέλεσμα εμφάνισης υγρού ή κυψελίδας. Επιπλέον, συχνά, η αλλαγή υψομέτρου και η ατμοσφαιρική πίεση προκαλούν το βουλωμένο αυτί και το βουητό. Ενώ, συνήθως σε μικρότερες ηλικίες υποδεικνύει την ύπαρξη ξένου σώματος στο εσωτερικό του αυτιού.

Βουλωμένο αυτί και βουητό: κυψελίδα (κερί) αυτιού

Το κερί προστατεύει το αυτί από τη σκόνη και άλλα σωματίδια, για να μην εισέλθουν στο εσωτερικό του. Επιπλέον, βοηθάει στον καθαρισμό του ακουστικού πόρου. Παρόλο που είναι μαλακό, μπορεί να γίνει σκληρό και να προκαλέσει το «βούλωμα» και το βουητό στο αυτί.        

Βουλωμένο αυτί και βουητό: αλλαγή υψομέτρου

Η απότομη αλλαγή της πίεσης της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα το βουλωμένο αυτί. Για αυτό και κατά τη διάρκεια των καταδύσεων ή της πτήσης ή της οδήγησης πολλοί αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, καθώς κατά την απότομη αλλαγή της πίεσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί η εξισορρόπησή της με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το αίσθημα πληρότητας.

Βουλωμένο αυτί και βουητό: παρουσία ξένου σώματος

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα άτομα μικρότερης ηλικίας, το βουλωμένο αυτί και το βουητό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός ξένου σώματος στο εξωτερικό μέρος του αυτιού. Έτσι, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση του γιατρού για να το αφαιρέσει.

Βουλωμένο αυτί και βουητό: εμφάνιση λοίμωξης

Κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μια γρίπης, λόγω της λοίμωξης στο αναπνευστικό, παρατηρούμε το σύμπτωμα του βουλωμένου αυτιού και του βουητού. Είναι παροδικό και δε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Για αυτό και μετά την ανάρρωση, έχουμε την άμεση επαναφορά της ακοής στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση του βουλωμένου αυτιού και του βουητού διαφέρει ανάλογα με το λόγο εμφάνισής τους.

Στην περίπτωση του κεριού, τότε απαιτείται η αφαίρεσή του. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνει από ειδικό ΩΡΛ και όχι με τη χρήση μπατονέτας ή κάποιου άλλου αντικειμένου, γιατί μπορεί να ωθήσει το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο ή να τραυματίσει το τύμπανο. Για την εξαγωγή ξένου σώματος, τότε ο ΩΡΛ πρέπει να το αφαιρέσει με προσοχή, ώστε να αποφύγει τον τραυματισμό του αυτιού ή/και του τυμπάνου.

Το βουλωμένο αυτί λόγω της αλλαγής του υψομέτρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με το χασμουρητό ή το μάσημα της τσίχλας. Επιπλέον, η εκπνοή με κλειστή τη μύτη και το στόμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Εναλλακτικά, τα αποσυμφορητικά σπρέι είναι ιδανικά πριν από μια πτήση ή μια κατάδυση. Ενώ, για τη συγκέντρωση υγρού στο αυτί χρειάζονται ειδικές ασκήσεις πίεσης στο αυτί.

Η Ευήκοον είναι πάντα δίπλα σας για κάθε σας απορία

Μεταβείτε στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας «Ευήκοον» για να μας εξηγήσετε τις ανησυχίες σας για την ακοή σας και να λύσουμε κάθε πιθανή απορία. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και απευθυνθείτε στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας για κάθε σας προβληματισμό.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Βουλωμένο αυτί και βουητό: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα