Συγκέντρωση κυψελίδας στο αυτί: Aιτίες, πρόληψη & τρόποι αντιμετώπισης
Με τον όρο κυψελίδα εννοούμε τη συγκέντρωση κεριού στο αυτί μας. Σε φυσιολογικές ποσότητες η κυψελίδα είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Άλλωστε, είναι μια ουσία που παράγει το ίδιο το σώμα μας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του. Και αυτό γιατί το κερί έχει αντιβακτηριδιακές και λιπαντικές ιδιότητες και βοηθά στον καθαρισμό του αυτιού. Ακόμη, εμποδίζει σκόνη και μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του και έτσι το προστατεύει από ξένα σωματίδια, υγρασία και μολύνσεις. Παράλληλα, στην πορεία του από το εσωτερικό του αυτιού προς τα έξω συμπαρασύρει νεκρά κύτταρα, τρίχες και ρύπους. Επομένως, η κυψελίδα, αυτό το «φυσικό καθαριστικό» του οργανισμού, κάθε άλλο παρά περιττό ή βλαπτικό είναι.
Πότε η κυψελίδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα;
Όταν η συγκέντρωση της κυψελίδας στο αυτί φτάνει σε υψηλές ποσότητες, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Ο πάσχων μπορεί να νιώθει βάρος ή πόνο στην περιοχή του αυτιού και δυσφορία. Ακόμη, όταν η κυψελίδα αποφράσσει τον ακουστικό πόρο, τότε μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, αλλά και βαρηκοΐα, εμβοές και φαγούρα.
Τι προκαλεί την υψηλή συγκέντρωση κυψελίδας στο αυτί;
Η βασικότερη αιτία της συσσώρευσης κυψελίδας στο αυτί είναι η χρήση μπατονέτας. Συνήθως, η χρήση της δεν είναι συνετή, καθώς εμμένουμε στον καθαρισμό του εσωτερικού του αυτιού, προσπαθώντας να απομακρύνουμε το κερί. Ωστόσο, κανονικά θα έπρεπε να περιορίζουμε τη χρήση της μπατονέτας στον καθαρισμό του εξωτερικού του αυτιού. Στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε το εσωτερικό του με την μπατονέτα, ουσιαστικά σπρώχνουμε την κυψελίδα προς τα μέσα: το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευσή της μέσα στο αυτί. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι δερματικές παθήσεις, οι στενώσεις του έξω ακουστικού πόρου και η έντονη τριχοφυΐα. Τέλος, η υπερβολική χρήση ακουστικών ή ωτοασπίδων μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα.
Πώς μπορείτε να προλάβετε τη συσσώρευση της κυψελίδας στο αυτί;
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της πάθησης αυτής είναι η σωστή χρήση της μπατονέτας. Δεν πρέπει να εισχωρεί στο εσωτερικό του αυτιού, αλλά να καθαρίζει μόνο το εξωτερικό τμήμα του. Μπορείτε να φροντίσετε για την καθαριότητα του έξω ακουστικού πόρου κάνοντας απαλές κινήσεις με ένα βρεγμένο πανί. Ακόμη, θα ήταν καλό να καθαρίζετε το εσωτερικό των αυτιών σας προληπτικά σε έναν ΩΡΛ μία φορά τον χρόνο.
Πώς θα καταπολεμήσετε την υψηλή συγκέντρωση της κυψελίδας;
Αρχικά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα ενοχλητικά συμπτώματα, η συσσώρευση της κυψελίδας σπάνια είναι επικίνδυνη. Οι ωτικές σταγόνες μπορεί να ανακουφίσουν τον πάσχοντα, ωστόσο είναι αποτελεσματικές μόνο όταν η ποσότητα κεριού είναι μικρή. Αντίθετα, όταν η συγκέντρωση της κυψελίδας στο αυτί μας είναι υπερβολική, οι σταγόνες υπεροξειδίου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση: το μείγμα που θα δημιουργήσουν, αφού μαλακώσουν το κερί, θα αποφράξει περισσότερο το αυτί μας. Η πιο ασφαλής και σίγουρη λύση είναι η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο. Ο γιατρός θα προβεί σε μικροαναρρόφηση του κεριού, μια διαδικασία ρουτίνας, όπου με ειδικά εργαλεία δημιουργεί ένα κενό που αναρροφά την κυψελίδα απελευθερώνοντας τον ακουστικό πόρο.
Επηρεάζει η κυψελίδα τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας;
Τα άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να μεριμνούν ιδιαίτερα για την υγιεινή των αυτιών τους. Η υψηλή συγκέντρωση κυψελίδας μπορεί να αποφράξει τον ακουστικό πόρο και να οδηγήσει με μειωμένη απόδοση του ακουστικού ή ακόμα και να προκαλέσει βλάβες στα ακουστικά βαρηκοΐας. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε ότι το αυτί σας έχει την τάση να παράγει περισσότερη κυψελίδα, επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους υπαλλήλους της ΕΥΗΚΟΟΝ. Το προσωπικό μας θα σας κατευθύνει στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο ακουστικού προστατεύοντας την υγεία των αυτιών σας.
Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Συγκέντρωση κυψελίδας στο αυτί: αιτίες, πρόληψη & τρόποι αντιμετώπισης»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο blog της Ευήκοον.