Αυτιά: 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για τη λειτουργία τους!

Αυτιά: 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για τη λειτουργία τους!

Τα αυτιά μας είναι τα όργανα που «συλλέγουν» όλους τους ήχους από το περιβάλλον μας. Στη συνέχεια, μέσω μιας μοναδικής διαδικασίας, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει τους ήχους, τους οποίους μεταφράζει στα διάφορα μηνύματα. Πώς λειτουργεί πραγματικά η ακοή μας;

Πώς λαμβάνουν τους ήχους τα αυτιά μας;

Όπως τα μάτια λαμβάνουν τις διάφορες εικόνες, τις μεταφέρουν στο εγκέφαλό μας και τις μεταφράζουν σε μηνύματα, έτσι κάνουν και τα αυτιά μας. Το εξωτερικό αυτί συλλέγει τους ήχους από το περιβάλλον μας και τους μεταφέρει στο εσωτερικό αυτί. Στη συνέχεια, εκείνο μετατρέπει τους ήχους σε ηλεκτρικούς παλμούς και μέσω του ακουστικού νεύρου τους μεταφέρει στον εγκέφαλο. Τότε οι ηλεκτρικοί παλμοί αποκωδικοποιούνται από τον εγκέφαλο σε αναγνωρίσιμο μήνυμα.

Πώς λειτουργούν τα τριχωτά κύτταρα στα αυτιά;

Τα αυτιά μας περιέχουν πολλά μικρά τριχωτά κύτταρα που είναι σημαντικά για την ακοή μας. Βρίσκονται στο έσω αυτί και συγκεκριμένα στον κοχλία και η λειτουργία τους είναι να μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι, εν συνεχεία, μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά ήχων τόσο χαμηλής όσο και υψηλής συχνότητας. Επιπλέον, υπάρχει σύνδεση της καταστροφής των τριχωτών κυττάρων με τα προβλήματα ακοής. Για αυτό, το λόγο χρειάζεται να προστατεύουμε την ακοή μας από ήχους υψηλής έντασης.

Πώς λειτουργεί διαφορετικά κάθε αυτί;

Κάθε αυτί είναι υπεύθυνο για διαφορετική λειτουργία και επεξεργασία ήχου. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της λειτουργίας των αυτιών και των ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Έτσι, το αριστερό αυτί αντιλαμβάνεται τους ήχους που αφορούν τα συναισθήματα, τη διαίσθηση και τη μουσική. Ενώ, το δεξί αυτί δέχεται τους ήχους που αφορούν την ομιλία και τις συζητήσεις.

Πώς λειτουργούν τα αυτιά σε συνεργασία με τον εγκέφαλο;

Κάθε αυτί από κάθε πλευρά βοηθάει τον εγκέφαλο να καταλάβει την προέλευση του ήχου, να υπάρχει ισορροπημένη ποιότητα ήχου και να αυξήσει την εμβέλεια της ακοής.

Ποια σύνδεση έχουν τα αυτιά με την ισορροπία;

Τα αυτιά δεν είναι υπεύθυνα μόνο για την ακοή μας. Συνεργάζονται και με άλλα συστήματα του σώματος μας, ώστε να προσδιορίζουμε τη θέση μας στο χώρο. Έτσι, το εσωτερικό αυτί περιλαμβάνει το λαβύρινθο. Ένα σύστημα που περιέχει τον κοχλία, τους ημικύκλιους σωλήνες και την αίθουσα. Ο κοχλίας βοηθάει στην ακοή, ενώ οι ημικύκλιοι σωλήνες συμβάλουν στη ισορροπία μας και στον εντοπισμό της διαφορετικής κίνησης.

Η Ευήκοον μπορεί να σας λύσει κάθε σας απορία

Στην Ευήκοον, το εξειδικευμένο προσωπικό μας έχει στόχο να προσφέρει αξιόπιστες και υπεύθυνες λύσεις στους ανθρώπους με δυσκολίες ακοής. Παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαθέτοντας πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να προτείνουμε λύσεις για να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Μεταβείτε στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας «Ευήκοον» για να μοιραστείτε μαζί μας τις απορίες σας για τη λειτουργία των αυτιών σας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και απευθυνθείτε στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας για κάθε σας προβληματισμό.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Αυτιά: 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για τη λειτουργία τους!»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα