Αλλεργίες και απώλεια ακοής: Πώς σχετίζονται

Αλλεργίες και απώλεια ακοής: Πώς σχετίζονται

Οι εποχιακές αλλεργίες ή αλλιώς αλλεργική ρινίτιδα αφορούν μια εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάτι στο περιβάλλον (π.χ. γύρη). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, φτέρνισμα, βήχα και φαγούρα στη μύτη, τον λαιμό, τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα. Οι αλλεργίες ίσως επηρεάσουν την ακοή λόγω των επιδράσεων που έχουν στη λειτουργία των αυτιών, της μύτης και του λαιμού. Καθώς οι αλλεργίες προκαλούν φλεγμονές και υπερβολική παραγωγή βλέννας, μπορούν να βλάψουν τις ευαίσθητες δομές του αυτιού. Στο παρόν άρθρο, θα διαβάσετε για τις βασικότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αλλεργίες προκαλούν προβλήματα ακοής.

Παθήσεις των αυτιών από τις αλλεργίες: #1 – Φράξιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πόρος (σωλήνας) που συνδέει το μέσο αυτί με τον λαιμό και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης. Έχει δύο στόμια μέσω των οποίων συγκοινωνεί με το μέσο αυτί και τον ρινοφάρυγγα. Βασικός ρόλος της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η προστασία του τυμπάνου και των δομών του μέσου αυτιού.

Όταν η πολλή βλέννα λόγω της αλλεργίας φράζει τη σάλπιγγα, τότε προκαλεί μια αίσθηση βουλώματος ή πίεσης στο αυτί. Συνήθως το αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, είναι η προσωρινά αγώγιμη απώλεια ακοής. Συχνά, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης, οι βαρομετρικές αλλαγές του καιρού και η υγρασία επιβαρύνουν την κατάσταση.

Παθήσεις των αυτιών από τις αλλεργίες: #2 – Συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί

Οι αντιδράσεις από τα αλλεργικά σοκ προκαλούν συχνά συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την μετάδοση του ήχου από το έξω στο μέσω αυτί και εν συνεχεία στον κοχλία και να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής.

Παθήσεις των αυτιών από τις αλλεργίες: #3 – Ωτίτιδα

Η φλεγμονή και το υγρό από τις αλλεργίες μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για λοιμώξεις στο αυτί (ωτίτιδες). Τέτοιου είδους παθήσεις ίσως επιφέρουν προσωρινή απώλεια ακοής.

Παθήσεις των αυτιών από τις αλλεργίες: #4 – Ρινική συμφόρηση

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως η ρινική συμφόρηση, επηρεάζουν συχνά τη λειτουργία των αυτιών. Για την ακρίβεια, οδηγούν σε προσωρινή απώλεια ακοής λόγω της πίεσης ή φλεγμονής στα γύρω όργανα.

Αλλεργίες και ακουστικά βαρηκοΐας

Όμως, εκτός από την αίσθηση της δυσφορίας που προκαλούν, τα αλλεργιογόνα επηρεάζουν και το τελικό αποτέλεσμα των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας. Προφανώς, τα παραπάνω συμπτώματα που προκαλούνται από τις αλλεργίες επηρεάζουν τη γενικότερη εικόνα της ακοής. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ρυθμισμένα βάσει της βαρηκοΐας μας σε φυσιολογικές συνθήκες και όχι κατά τη φάση έξαρσης μιας αλλεργίας (όπου η ακοή μειώνεται), μία τέτοια κατάσταση αλλοιώνει σημαντικά την απόδοσή τους. Ένας εξειδικευμένος εκπρόσωπός μας θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η ενδεχόμενη πτώση δεν οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα των ακουστικών βαρηκοΐας σας, με μία απλή επίσκεψη σε ένα από τα καταστήματα της ΕΥΗΚΟΟΝ, όπου θα γίνει δωρεάν έλεγχος καλής λειτουργίας και καθαρισμός των ακουστικών σας. Μην το αμελείτε, ειδικά κατά τις περιόδους που οι αλλεργίες είναι στο peak τους!

Για προληπτικούς και όχι μόνο λόγους, ελάτε σήμερα κιόλας στην «Ευήκοον»

Όποιου είδος ενόχληση κι αν νιώσετε στα αυτιά σας ή αν αισθανθείτε πως δεν ακούτε καθαρά, μην το αμελήσετε, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό. Ό,τι κι αν αντιληφθείτε, μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», για να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και θα σας συμβουλεύσουμε άμεσα το καλύτερο για εσάς, με μοναδικό γνώμονα την ταχύτερη επιστροφή στη λειτουργική σας καθημερινότητα.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Αλλεργίες και απώλεια ακοής: Πώς σχετίζονται;»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Καλάθι
Προϊόντα 0
Το καλάθι σας είναι άδειο

Αναζήτηση

Καταστήματα