Πώς να προστατέψετε την ακοή σας το καλοκαίρι;

Πώς να προστατέψετε την ακοή σας το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι η ακοή μας είναι πιο ευάλωτη από ποτέ σε κινδύνους που μπορούν να τη βλάψουν. Γενικά οι δραστηριότητες και οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν τους θερινούς μήνες εμπεριέχουν ουκ ολίγες απειλές για την ακοή μας. Στο παρόν άρθρο, θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε: τόσο για τους παράγοντες που μπορούν να αποβούν επιβαρυντικοί, όσο για τους τρόπους αντιμετώπισης που πρέπει να γνωρίζετε. Άλλωστε, η προστασία της ακοής σας το καλοκαίρι απαιτεί λίγη προσοχή και κάποια προληπτικά μέτρα. Με τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας δραστηριότητες χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την ακοή σας.

Καλοκαίρι και ακοή – Κίνδυνος #1: Υψηλά επίπεδα θορύβου

Η πολύωρη παραμονή σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να είναι άκρως επιβλαβής. Γενικά, η έκθεση σε εκκωφαντικούς θορύβους ή μουσική στη διαπασών μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής ή ακόμα και μόνιμη κώφωση. Καθώς οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πάρτυ πυκνώνουν, ο κίνδυνος όλο και μεγαλώνει. Ο ευκολότερος τρόπος πρόληψης θα ήταν απλώς να… αποφύγετε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Επειδή αυτό ούτε εφικτό είναι, ούτε θα το θέλατε, μπορείτε απλώς να περιορίσετε τη διάρκεια παραμονής σε τέτοιου είδους events. Εναλλακτικά, σε χώρους με υψηλή ένταση θορύβου, μπορείτε να φορέσετε ωτασπίδες που μειώνουν τον θόρυβο χωρίς να παραμορφώνουν τον ήχο.

Καλοκαίρι και ακοή – Κίνδυνος #2: Νερό στα αυτιά

Κάτι το συχνό κολύμπι στην πισίνα και τη θάλασσα, κάτι τα μακροβούτια και τα παιχνίδια στο νερό, η ζημιά δεν θέλει πολύ να γίνει. Το νερό που παγιδεύεται στα αυτιά και δεν βρίσκει διέξοδο διαφυγής, μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα ή σοβαρές λοιμώξεις. Για να περιορίσετε την απειλή, στεγνώστε προσεκτικά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι για να απομακρύνετε το νερό. Φροντίστε να χρησιμοποιήστε μια μαλακή πετσέτα και να αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας, που ίσως προκαλέσει τραυματισμό.

Καλοκαίρι και ακοή – Κίνδυνος #3: Πολύωρη χρήση ακουστικών

Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος λόγω αδείας ή διακοπών, κάνει ενήλικες και παιδιά να ακούν πολύ περισσότερη μουσική το καλοκαίρι. Όμως, η παρατεταμένη ακρόαση σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κοχλία του αυτιού. Για την ασφάλειά σας, να έχετε χαμηλά την ένταση της μουσικής και να αποφεύγετε το μεγάλο διάστημα ακρόασης με ακουστικά. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε ακουστικά με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, δεν θα  ανεβάζετε τον ήχο λόγω των εξωτερικών παρεμβολών.

Καλοκαίρι και ακοή – Κίνδυνος #4: Εφίδρωση και ξηρότητα

Η έντονη εφίδρωση και η ξηρότητα του δέρματος λόγω υψηλών θερμοκρασιών και άσκησης, προκαλούν ερεθισμό στο έσω αυτί και λοιμώξεις. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους παθήσεις, να καθαρίζετε τακτικά και σχολαστικά τα αυτιά σας. Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλα για να προστατεύετε τα αυτιά σας κατά την άσκηση και να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Καλοκαίρι και ακοή: Κάντε τακτικές επισκέψεις στους ειδικούς

Μην παραμελείτε να κάνετε τακτικούς ελέγχους της ακοής σας ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα από νωρίς. Αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση, πόνο, αίσθημα πίεσης ή οποιαδήποτε αλλαγή στην ακοή σας, μην το υποτιμήσετε. Μεταβείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό ώστε να σας εξετάσει και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Τα κέντρα εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον» και το πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικού μας, είναι πάντα στη διάθεσή σας. Βρείτε μας στο 2106894836 ή το info@evikoon.gr και θα σας συμβουλεύσουμε άμεσα το καλύτερο για εσάς, με μοναδικό γνώμονα την ταχύτερη επιστροφή στη λειτουργική σας καθημερινότητα.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Πώς να προστατέψετε την ακοή σας το καλοκαίρι»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Καλάθι
Προϊόντα 0
Το καλάθι σας είναι άδειο

Αναζήτηση

Καταστήματα