Ωτίτιδα σε παιδιά: Οι αιτίες εμφάνισής της & τα συμπτoώματά της

Ωτίτιδα σε παιδιά: Οι αιτίες εμφάνισής της & τα συμπτoώματά της

Η ωτίτιδα είναι μια αρκετά συνήθης λοίμωξη του αυτιού που συχνά επηρεάζει τα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι επώδυνη και διαρκεί για πολλές ημέρες, προκαλώντας έτσι μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Αξίζει να αναφέρουμε πως αποτελεί τη συχνότερη λοίμωξη στην παιδική ηλικία και κυρίως ταλαιπωρεί βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε τις αιτίες εμφάνισής της, τα συμπτώματά της και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

            Ωτίτιδα: Αιτίες εμφάνισης σε παιδιά αλλά και ενήλικες

  1. Λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού: Ο συνηθέστερος λόγος για την εμφάνιση ωτίτιδας είναι κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Σε πρώτη φάση κρυολογήματα, γρίπες και λοιπές λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και οίδημα στις ρινικές κοιλότητες και τις ευσταχιανές σάλπιγγες. Λόγω της επικοινωνίας του αυτιού με το ρινοφάρυγγα, οι μικροοργανισμοί και το υγρό μετακινούνται από τη μύτη και το λαιμό προς το μέσο αυτί.
  2. Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί, οδηγώντας σε ωτίτιδα.
  3. Παθητικό κάπνισμα: Τα παιδιά που εισπνέουν καπνό τσιγάρων είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αυτιού λόγω του ερεθισμού και της φλεγμονής που προκαλεί ο καπνός στις αναπνευστικές οδούς.
  4. Κακή διατροφή: Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό σε οριζόντια θέση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ωτίτιδα συγκριτικά με όσα θηλάζουν ή τρέφονται σε όρθια θέση.

            Τα κυριότερα συμπτώματα στην ωτίτιδα

  1. Οξύς πόνος: Το κύριο σύμπτωμα της ωτίτιδας είναι ο έντονος πόνος στο αυτί. Στα μικρά παιδιά είναι εύκολο να το καταλάβατε καθώς κλαίνε διαρκώς κρατώντας το αυτί τους.
  2. Υψηλός πυρετός: Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ένας επίμονος και υψηλός πυρετός συνοδεύει τη λοίμωξη του αυτιού.
  3. Μείωση της ακοής: Είναι επίσης αρκετά σύνηθες, η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί να προκαλεί προσωρινή μείωση ή και μερική απώλεια ακοής.
  4. Αποβολή Υγρού: Σε αρκετά πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει αποβολή υγρού από το αυτί, συχνά με κακή οσμή και κίτρινο ή πράσινο χρώμα.
  5. Λοιπές διαταραχές: Φαγούρα, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετοί απώλεια διάθεσης, ίλιγγος και διαταραχές στον ύπνο, είναι μόνο μερικά ακόμα από τα πιθανά συμπτώματα.

            Ωτίτιδα: Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης

  1. Επίσκεψη σε ειδικό: Κανένα δικό μας συμπέρασμα ή μελέτη στο διαδίκτυο δεν είναι συγκρίσιμη με την επιστημονική διάγνωση του γιατρού. Αμέσως μετά την αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων μεταβείτε στον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ.
  2. Αναλγητικά και αντιβιοτικά: Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη ανακουφίζουν τον πόνο και μειώνουν τον πυρετό. Στις περιπτώσεις βακτηριακής ωτίτιδας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά για την άμεση αντιμετώπιση της πάθησης.
  3. Κορτιζονούχα σκευάσματα: Η ωτίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος. Η αντιμετώπισή της επηρεάζετε από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του νοσούντος και η διάρκεια της λοίμωξης. Σε αρκετές περιπτώσεις και εφόσον κριθεί αναγκαίο, χορηγούνται σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη.
  4. Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε κάποιες περιπτώσεις και αν η πάθηση επιμένει, ο ειδικός ίσως να προτείνει στον ασθενή την πραγματοποίηση χειρουργείου.

            Μην αναβάλλετε άλλο την επίσκεψη στον ειδικό

Αν αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα της ωτίτιδας σε παιδιά, εσάς ή δικό σας πρόσωπο μην καθυστερείτε άλλο. Ελάτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», ώστε να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Αλλιώς, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας τι είναι αυτό που σας απασχολεί. Μόνο έτσι θα είστε απολύτως βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε καίρια και δραστικά την κατάσταση και να επιστρέψετε στους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ωτίτιδα σε παιδιά: Οι αιτίες εμφάνισής της & τα συμπτώματά της»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα