Θορυβογενής βαρηκοΐα: Πώς να την αντιμετωπίσετε
Θορυβογενής βαρηκοΐα (NIHL). Ένας τύπος βαρηκοΐας ο οποίος μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, σε κάθε χρονική στιγμή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακόμα και παιδιά ή νεαρά άτομα!
Τι είναι η θορυβογενής βαρηκοΐα και τι μπορεί να την προκαλέσει;
Η θορυβογενής βαρηκοΐα μπορεί να είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε θορύβους πολύ υψηλών ντεσιμπέλ. Ήχοι σε τέτοια ένταση, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού του αυτιού. Αυτό όμως που ποικίλλει είναι τόσο η διάρκεια όσο και η συχνότητα στην έκθεση. Η θορυβογενής βαρηκοΐα προκαλείται με δύο (2) τρόπους:
- Είτε με πολύωρη και συχνά επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήχους που υπερβαίνουν τα 85 dB (ντεσιμπέλ), π.χ. μουσική στη διαπασών.
- Είτε με στιγμιαία έκθεση σε εκκωφαντικούς θορύβους που υπερβαίνουν τα 150 db (ντεσιμπέλ), π.χ. βομβαρδισμοί ή πυροβολισμοί.
Το εντυπωσιακό όμως, είναι ότι η θορυβογενής βαρηκοΐα μπορεί να έχει ως αίτιο ακόμα και την ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών! Αν τα ακουστικά κεφαλής δεν είναι καλής ποιότητας και δεν προστατεύουν επαρκώς από την υψηλή ένταση, η ακοή διατρέχει κίνδυνο.
Θορυβογενής βαρηκοΐα: Ποιες παράμετροι την επηρεάζουν;
Η θορυβογενής βαρηκοΐα, όπως προαναφέραμε, μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας έκθεσης ή ακόμα και μιας στιγμής. Ασφαλώς, οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι κάτι σύνθετο και ξεκάθαρα υποκειμενικό, καθώς κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στον εκάστοτε θόρυβο. Οι παράμετροι που επηρεάζουν τη θορυβογενή βαρηκοΐα είναι οι ακόλουθοι:
- Η ηχητική ένταση του θορύβου.
- Το είδος της έκθεσης στον θόρυβο (οξεία ή/ και χρόνια έκθεση).
- Η διάρκεια του θορύβου (στη χρόνια έκθεση, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν έκθεση μεγαλύτερη των 6 – 8 ωρών).
- Τα διαλείμματα από την έκθεση και η διάρκειά τους (αφορά τις περιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης).
- Η ιδιοσυγκρασία, η προσωπικότητα και η φυσική κατάσταση, μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, επηρεάζοντας τα επίπεδα ανοχής και αντοχής.
- Το ενδεχόμενο του αναπάντεχου. Παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματική εγρήγορση και η συναισθηματική ετοιμότητα για τον θόρυβο. Είναι πολύ διαφορετικό το να περιμένετε να ακούσετε έναν πυροβολισμό (π.χ. εκκίνηση αγώνων στίβου) από το να τον ακούσετε αναπάντεχα.
Θορυβογενής βαρηκοΐα: Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης
Για τις περιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον θόρυβο, πρέπει να έχετε κατά νου ένα πράγμα: Τα αυτιά δεν συνηθίζουν τους δυνατούς θορύβους και σε καμία περίπτωση δεν ‘συνηθίζουν’ την πολύωρη έκθεση σε αυτούς. Αν εργάζεστε σε χώρο με πολύωρη έκθεση στα υψηλά ντεσιμπέλ (π.χ. κέντρα διασκέδασης) και νιώθετε ότι επηρεάζεστε λιγότερο, κάνετε λάθος. Δεν είναι ότι πλέον εκπαιδευτήκατε και αντέχετε, αλλά ίσως έχει ήδη μειωθεί η ακοή σας και ακούτε λιγότερο! Η θορυβογενής βαρηκοΐα δεν είναι απλή υπόθεση. Μην ντρέπεστε και μη διστάσετε να χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή προστατευτικές καλύπτρες. Έτσι, θα μειώσετε την ένταση κατά 30 ντεσιμπέλ περίπου, ανακουφίζοντας τα αυτιά σας.
Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή σας, μην το αναβάλλετε άλλο. Μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», για να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας το πρόβλημά σας. Μόνο έτσι θα είστε 100% βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά την κατάσταση και να επιστρέψετε στην καθημερινότητα που έχετε συνηθίσει.
Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Θορυβογενής βαρηκοΐα: Πώς να την αντιμετωπίσετε»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.