Ταξίδι με αεροπλάνο και ακοή: Πώς μια πτήση επηρεάζει τα αυτιά μας

Ταξίδι με αεροπλάνο και ακοή: Πώς μια πτήση επηρεάζει τα αυτιά μας

Πόσες και πόσες φορές, σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο δεν νιώσαμε όλοι μας το αίσθημα του βουλώματος των αυτιών; Πόσο συχνά άραγε φοβηθήκαμε πως τα αυτιά μας κινδυνεύουν ακόμα και να… εκραγούν από τον πόνο; Σίγουρα πολλές! Πράγματι λοιπόν, το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ακοή. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης, ειδικά στην απογείωση και την προσγείωση και η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η πίεση στο μέσο αυτή δεν εξισορροπείται άμεσα με την ατμοσφαιρική πίεση στο εξωτερικό του αυτιού κι έτσι νιώθουμε τέτοιου είδους ενοχλήσεις.

Πώς ακριβώς επηρεάζει το ταξίδι με αεροπλάνο την ακοή;

Κυρίως κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου, η πίεση στον αέρα αλλάζει δραστικά και γρήγορα. Η Ευσταχιανή σάλπιγγα, το κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με τον ρινοφάρυγγα, προσπαθεί αμέσως να εξισορροπήσει την πίεση. Αν δεν προλάβει  να πραγματοποιήσει την εξισορρόπηση έγκαιρα, τότε είναι που νιώθουμε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Συμπτώματα των αυτιών κατά το ταξίδι με αεροπλάνο

Αίσθηση βουλώματος

Σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, το βούλωμα στα αυτιά είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, είναι κάτι το παροδικό που υποχωρεί λίγη ώρα μετά και δεν προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία.

Πόνος στα αυτιά

Ο πόνος στα αυτιά είναι επίσης μια αρκετά συχνή ενόχληση κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης. Βέβαια, η συχνότητα εμφάνισης στους ενήλικες είναι πολύ πιο σπάνια απ’ όσο στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της μικρότερης Ευσταχιανής σάλπιγγας, κάτι το οποίο οδηγεί και σε μεγαλύτερο χρόνο ώστε να εξισορροπηθεί η ατμοσφαιρική πίεση.

Απώλεια ακοής

Σε αρκετά σπανιότερες περιπτώσεις, κάποιοι βιώνουν μια προσωρινή ήπια απώλεια ακοής μέχρι η πίεση να φτάσει ξανά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πώς μπορείτε να περιορίσετε την ενόχληση στα αυτιά κατά το ταξίδι με αεροπλάνο

  • Καταπίνετε συχνά ή μασήστε τσίχλα για να βοηθήσετε την Ευσταχιανή σάλπιγγα στην εξισορρόπηση της πίεσης.
  • Προκαλέστε τεχνητό χασμουρητό ή κουνήστε τη γνάθο σας για να περιορίσετε την πίεση.
  • Εφαρμόστε ειδικές ωτοασπίδες που ρυθμίζουν την πίεση και μειώνουν τον πόνο στα αυτιά.
  • Κλείστε τη μύτη και το στόμα σας και εκπνεύστε απαλά. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τα αυτιά σας να ξεβουλώσουν, ανακουφίζοντάς σας.
  • Εφόσον έχετε κρυολόγημα ή κάποια αλλεργία, η χρήση αποσυμφορητικών πριν την πτήση μπορεί να βοηθήσει.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον ειδικό

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμα και μετά την πτήση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ειδικά αν έχετε ευαισθησία στα αυτιά ή ιστορικό παθήσεων. Ό,τι κι αν σας απασχολεί, μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», για να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και θα σας συμβουλεύσουμε άμεσα το καλύτερο για εσάς, με μοναδικό γνώμονα την ταχύτερη επιστροφή στη λειτουργική σας καθημερινότητα.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ταξίδι με αεροπλάνο και ακοή: Πώς μια πτήση επηρεάζει τα αυτιά μας;»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

 

Καλάθι
Προϊόντα 0
Το καλάθι σας είναι άδειο

Αναζήτηση

Καταστήματα